Synopsisvaiheesta asiakäsikirjoitukseen

Käyttöliittymän suunnittelu

Värien käytöstä tehtyjä suosituksia

  1. Käytä kolmea sovellukselle valittua värisävyä ja taustaväriä yhtäaikaisesti näkyvissä ikkunoissa. Soinnuta kuvakkeiden ja taustakuvan värit sovellukselle valittuun väriskaalaan. Kuvakkeissa saisi olla enintään 8 erilaista värisävyä.
  2. Älä aseta rinnakkain kirkkaita ristiriitasävyjä. Ristiriitaisia ovat esim. sini-punainen ja sini-vihreä.
  3. Käytä kylläistä väriä pieninä pintoina huomion herättämisessä ja tummennettuja tai vaalennettuja sävyjä suurilla pinnoilla.
  4. Sininen sopii taustaksi, mutta ei tekstiin, ohuisiin linjoihin tai pisteisiin. Silmä näkee sinisen hyvin vain isoina alueina.
  5. Muista sovitut värikoodit: hälytykseen punainen, varoitukseen keltainen, käyttäjän toimintaa vaativaan huomioon sininen ja hyväksymiseen vihreä.
  6. Käytä loogisesti samoja värejä koko sovelluksessa.
  7. Korosta luettavia kohtia suurella kontrastilla ja esitä taustatekijät vähäisellä kontrastilla.
  8. Varmista tiedon välitys muodon ja koon muutoksilla. Jätä väri apukeinoksi. Käytä värejä ryhmittelyissä. (Metsämäki 1996)

Käyttöliittymän värien suunnittelijan ohjesääntöön kuuluu yksinkertaisuus ja kohtuullisuus, selkeys ja johdonmukaisuus. Pääsäännöksi suositellaan 5 +/-2 väriä, mutta kuvissa ja piirroksissa värisävyjen määrä voi olla suurempi.

Käyttöliittymän graafisessa suunnittelussa oman tärkeän alueensa muodostavat typografiset tekijät. Luettavuus ja selkeys ovat suoraan riippuvaisia typografisista valinnoista. Kuvaruudulla luettavuus vaatii typografialta erilaisia valintoja kuin painotuotteissa. Typografisia ja luettavuuteen liittyviä suunnittelusääntöjä kuvataan tarkemmin Sisällöntuotannon suunnittelu II opintoaineistossa.


Käyttöliittymän peruselementit
Käyttöliittymän rakenteen ja visuaalisen muodon sommittelu
Painikkeet
Symboliikka
Näköharhat
Värit
Väriharmonia
Värien merkityksiä
Värien käytöstä tehtyjä suosituksia



Käyttöliittymän suunnittelu

Oppimateriaalin sisällysluettelo

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille. Tekijät: sisältö FL Martti Piipari Tampereen yliopisto, tekninen toteutus Essi Ylönen ja Mirlinda Kosova-Alija HAMK eLearning Centre 2004.