LÄÄKELASKENTA 1

Lääkemäärä

Lääkevalmisteen sisältämän vaikuttavan aineen määrä ilmoitetaan useimmiten painoyksikköinä, yleensä grammoina tai milligrammoina, joskus mikrogrammoina tai jopa tätäkin pienempinä painoyksikköinä.

  • g gramma
  • mg milligramma 1mg = 0,001g (gramman tuhannesosa)
  • ug mikrogramma 1ug = 0,001 mg (milligramman tuhannesosa)

Nestemäisiä lääkevalmisteita, esimerkiksi suun kautta annettavia oraalinesteitä (ent. mikstuurat) tai ruiskeina annettavia injektionesteitä, annetaan tilavuuden mukaan millilitroina (ml). Lääkeaineen pitoisuus eli väkevyys (vahvuus) liuoksessa ilmaistaan liuenneen aineen määränä liuostilavuutta kohden, tavallisimmin milligrammoina millilitrassa (mg/ml).

Eräät nestemäiset valmisteet annostellaan pipetistä tippoina (gutta,gtt). Tippojen koko vaihtelee jonkin verran, mutta usein 1 millilitra vastaa 20:tä tippaa.

Injektio- ja infuusionesteissä ilmoitetaan vaikuttavan aineen määrä tavallisimmin milligrammoina millilitraa kohti, joskus myös prosentteina. Infuusionesteiden elektrolyyttipitoisuus (esim. matrium- tai kaliumpitoisuus) ilmoitetaan usein myös millimooleina litraa kohti (mmol/l). Laskimoon annettavien ravintoliuosten energiasisältö ilmoitetaan kilojouleina litraa kohti (kJ/l).

Joskus käytetää muita yleisesti hyväksyttyjä merkintöjä vaikuttavan aineen määrän ilmaisemiseen esim. kansainvälistä yksikköä, KY (engl. international unit, IU). Kansainvälistä yksikköä käytetään usein mm. penisilliinien, hepariinin, insuliinin sekä joidenkin vitamiinien ja hormonien määrän ilmoittamiseen.

Annostus
Kiinteät ja nestemäiset lääkkeet

Lääkkeen annostustehtäviä voidaan ratkaista pääasiassa kolmella tavalla: päättelemällä, verrannon avulla ja ns. annoskaavan avulla. Riittää, kun lasket yhdellä tavalla ja tarkistat toisella.

PÄÄTTELYTAPA

Päättelyssä on lähtökohtana lääkkeen vahvuus. Tiedetään missä määrässä lääkettä on tietty määrä vaikuttavaa ainetta. Päättely etenee pienin askelin (usein selvitään jakamalla tai kertomalla edellinen vaihe 10:llä tai 2:lla) pyrkien kysyttyyn ainemäärään. Päättelyketjua havainnollistaa parhaiten esimerkki;

- 20ml fysiologista keittosuolaliuosta sisältää miljoona KY penisilliiniä. Potilaan on saatava 200 000KY penisilliiniä. Kuinka paljon annat?

Lasku päättelemällä

20ml liuosta sisältää 1 000 000 KY penisilliiniä
2ml -"- -"- 100 000 KY -"-
2x2ml=4ml sisältää 200 000KY penisilliiniä

Vastaus: Potilaalle annetaan 4ml

VERRANTOTAPA

Äidillä ja 10-vuotiaalla tyttärellä ja 5-vuotiaalla pojalla on yskä. Kaikkia lääkitään Tuxi-yskänlääkkeellä. Annostusohjeen mukaan äiti antaa pojalle 2,5ml, tyttärelle 5ml ja ottaa itse 10ml yskänlääkettä.

Tuoteselosteen mukaan poika saa tällöin erästä vaikuttavaa ainetta 5mg. Koska tyttö saa kaksinkertaisen annoksen lääkettä poikaan nähden, hän saa vaikuttavaa ainetta 2x5mg=10mg. Äiti ottaa yskänlääkettä neljä kertaa niin paljon kuin poika, joten hän saa nelinkertaisen määrän, 4x5mg=20mg vaikuttavaa ainetta.

Vaikuttavan aineen määrien suhde on sama kuin lääkemäärien suhde

Toisin sanoen vaikuttavan aineen määrä on suoraan verrannollinen lääkemäärään. Juuri tähän perustuu verrannon käyttö eräänä annostustehtävän ratkaisutapana: Ensin merkitään X:llä kysyttyä suuretta (esim. annettavaa liuos- tai tablettimäärää). Sitten muodostetaan verranto niin, että vaikuttavan aineen määrien suhde merkitään samaksi kuin lääkkeen määrien suhde. Sitten verranto ratkaistaan normaaliin tapaan kertomalla ristiin. Lopuksi vielä tarkistetaan, että vastaus on järkevää suuruusluokkaa.

 

Vaikuttavaa ainetta

Liuosmäärä

Lääkkeen tiedot

1 000 000 KY

20ml

Annan potilaalle

200 000 KY

X

Muodostetaan verranto sen perusteella, että liuosmäärien suhde on sama kuin vaikuttavan aineen määrien suhde:

1 000 000 KY:200 000 KY= 20ml:X

10:2 = 20ml Verranto ratkaistaan kertomalla ristiin

10X=2x20ml
X=4ml

ANNOSKAAVATAPA on usein kätevä käytännössä

annos= potilaalle määrätty vaikuttavan aineen määrä:lääkkeen pitoisuus

HUOMAA: Jos kysytäänkin potilaan saamaa vaikuttavan aineen määrää, annoskaavasta ratkaistaan osoittaja.

Silloin aineen määrä = annos x lääkkeen pitoisuus

Lasku: Lääkeliuoksen pitoisuus on 1 000 000 KY/20ml = 50 000 KY/ml. Sijoitetaan tämä annoskaavaan, jolloin

annos = 200 000 KY:50 000 KY/m = 4ml
l

Huomaa: Jos käytätä annoskaavaa, merkitse myös yksiköt laskutoimituksiin, jolloin huomaat helpommin mahdollisesti tekemäsi virheen.

Huomaa: Verrannon käytön helppous johtaa usein siihen, että annostustehtävä ratkaistaan verrannon avulla miettimättä, onko saatu vastaus järkevä. Siksi olisikin suositeltavaa, että kaikki tehtävät ratkaistaisiin tarkistuksen vuoksi päättelemällä.

 


Lääkelaskenta 1
Lääkelaskenta 2
Lääkelaskenta 3
Lääkelaskenta 4
Lääkelaskenta 5
Lääkelaskenta 6


Sisällysluettelo