Matemaattiset apuneuvotRoomalaiset numerot Lääkemääräyksissä voidaan ilmoittaa esimerkiksi kokonaisluvut, kuten tablettimäärä, roomalaisin numeroin. I,V,X,L,C.D ja M Näillä on seuraava merkitys: I = 1 V =5 X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000 Muiden lukujen muodostus:
Roomalaisissa numeroissa ei ole nollaa. Suurin luku, joka voidaan ilmaista on 3 999. YksikönmuunnoksetPerusyksiköt Mitattavat asiat, kuten lääkemäärä, ilmoitetaan aina lukuarvon mukaan ja yksikön avulla esimerkiksi seuraavasti: 2,5(=lukuarvo)ml (=yksikkö) Likiarvo Mittaustulokset ovat lähes aina likiarvoja, niihin siis sisältyy pieni virhe. Tarkkoja arvoja ovat yleensä esimerkiksi lukumäärät, kuten tablettien määrä ja sairaalan potilaiden määrä. Kun mitataan lääkkeiden painoja tai tilavuuksia, tulos ei koskaan ole ehdottoman tarkka. Pyöristyssäännöt
Merkitsevät numerot a) desimaaliluvut Desimaaliluvun alussa olevat nollat eivät ole merkitseviä. b) kokonaisluvut Kokonaisluvun lopussa olevat nollat eivät ole merkitseviä. Likiarvolaskut Kun laskuissa käytettävät arvot eivät ole tarkkoja, eivät laskutuloksetkaan voi olla tarkkoja. Esim. 0,3333333g/l pyöristetään arvoon 0,33g/l. Prosenttilasku Sana prosentti johtuu latinan kielen ilmauksesta "pro centum", joka voitaisiin suomentaa "sataa kohti" tai "sadasta". Prosentti tarkoittaa yhtä sadasosaa. 1% = 1/100 = 0,01 = 1x10-2 prosenttiosuuksia voidaan merkitä neljällä tavalla:
Hivenaineiden ja myrkkyjen yhteydessä käytetään pienien pitoisuuksien yksikköinä promillea ja ppm:ää. Promille tulee latinan kielestä ja tarkoittaa "tuhatta kohti" tai "tuhannesosa", ja sen merkki on 0/00. Ppm tulee englannin kielen sanoista "parts per million" eli miljoonasosa.
Lääkelaskenta 1
|