LÄÄKELASKENTA 2

Lääkkeen annostus painon mukaan

Lapsille annettavien lääkkeiden annosmäärien laskeminen on usein hankalampaa juin aikuisten, koska lapselle annettava lääkemäärä on niin pieni. Pienessä annoksessa tekee helpommin huomattavan virheen.

Esimerkki:
6-vuotiaalla, 21 kg painavalla tytöllä on paljon pieniä mustelmia. Epäillään, että kyse on erään bakteerin aiheuttamasta infektiosta. Lääkäri määrää hänelle erytromysiiniä, jota annetaan 40mg/kg/vrk jaettuna kolmeen annokseen. Käytettävissä oleva valmiste on Ermysin pediatric 40mg/ml. Paljonko lääkettä annetaan kerrallaan?

Vaikuttavaa ainetta annetaan vuorokaudessa 21kgx40mg/kg=840mg. Lääke pitää antaa kolmena annoksena, joten kerrallaan annetaan 840mg:3=280mg. Koska lääkevalmisteen vahvuus on 40mg/ml, annetaan kerrallaan 280mg:40mg=7ml.

Lääkkeen annostus ihopinta-alan mukaan

Jotkin lääkeaineet voidaan annostella ihopinta-alan mukaan. Ihopinta-ala arvioidaan nomogrammin avulla. Aikuisille on eri nomogrammi kuin lapsille. Katso linkki (sivut 44-45) http://www.porinpalveluopisto.fi/ppo_info/virtuaali/laake/laakelas.htm

Nomogrammin käyttö

Potilaan pituus (cm) ja paino (kg) yhdistetään toisiinsa suoralla viivalla (käytä viivainta). Siitä kohdasta, jossa suora leikkaa SA-suoran (SA=Surface Area= ihopinta-ala), voidaan lukea hänen ihopinta-alansa (m2).

Tiputusnopeus

Silloin kun potilaalla annetaan infuusioliuosta, se on annettava sopivalla nopeudella. Tätä nopeutta kutsutaan tiputusnopeudeksi. Tiputusnopeus ilmoitetaan yleensä yksikössä ml/h tai tippaa/min = gtt/min.

Tiputusnopeus saadaan laskemalla seuraavasti:

tiputusnopeus = infuusionesteen tilavuus (ml) : infuusioaika (h)

Tiputusnopeuden yksiköksi saadaan näin ml/h.

Näin laskettu tiputusnopeus voidaan muuttaa yksiköiksi tippaa/min kertomalla tippaluvulla, joka usein ilmoitetaan tuotteessa, ja jakamalla luvulla 60, koska 1h=60min. Jos millilitran tippalukua ei ole ilmoitettu, oletetaan että

1ml = 20 tippaa eli
1tippa = 0,050ml


Edellä olevasta tiputusnopeuden laskukaavasta voidaan ratkaista myös infuusionesteen tilavuus (ml) = tiputusnopeus (ml/h) x infuusioaika (h)

infuusioaika (h) = infuusionesteen tilavuus (ml) : tiputusnopeus (h)


Lääkelaskenta 1
Lääkelaskenta 2
Lääkelaskenta 3
Lääkelaskenta 4
Lääkelaskenta 5
Lääkelaskenta 6


Sisällysluettelo