Internet-puheluissa tarvittava varustus


Yhden hengen neuvotteluvarustus
Kokoustilojen internet-puheluvarustus ja hankintakustannukset
Pienen neuvottelupöydän mikrofonikokoonpano (4-5 henkeä pyöreän pöydän ympärillä)
Keskikokoisen neuvottelupöydän mikrofonikoonpano
(5-15 henkeä)

Suuren neuvottelutilan mikrofonivarustus

Yhden hengen neuvotteluvarustusKuulokkeet

Tarvitaan korvakuuloke-mikrofonisetti, jonka hankintahinta on 7-10 euroa / kpl.

Kuulokejohto liitetään suoraan tietokoneen kaiutinliitäntään ja mikrofonijohto suoraan tietokoneen mikrofoniliitäntään. Muita varusteita ei tarvita.

Sovellusohjelmat ovat maksuttomia ja vapaasti asennettavissa.

Puheyhteys käyttää olemassa olevaa maailmanlaajuista Internet-verkkoa, joten yhteyskustannuksia ei ole.

Kokoustilojen internet-puheluvarustus ja hankintakustannukset

Kaikissa kokoonpanoissa:

 1. KaiutinpariInternetiin liitetty tietokone, jossa on toimivat ääniominaisuudet. Langallinen ja langaton tietoliikenne toimivat yhtä hyvin. Tarvittaessa voidaan käyttää jopa puhelinmodemiyhteyttä. Myös matkapuhelinten GPRS-yhteys toimii, tosin jonkin verran epäluotettavasti pitkien latenssiaikojen takia. Tietokone voi olla joko kokoustilan kiinteä kone tai mukana tuotu kannettava tietokone. Tietokoneessa tulee olla asennettuna käytettävä puheneuvotteluohjelma.

 2. Tietokoneeseen kytketään kaiutinpari. Säädetään äänen voimakkuus normaalille puhetasolle, ei liian kovalle.

 3. Skypessä käytetään mikrofonien mykistysnäppäintä silloin kun etäpisteessä olevalla henkilöllä on puheenvuoro. Tällä estetään etäpisteen äänen kaikuminen takaisin puhujan Skype-mikrofoni korville. 4. TeamSpeak-ohjelmassa tehtävät asetukset:Sound Settings
  Poistetaan ensin tangentti-näppäimen (Ctrl) käyttö ja asennetaan äänen tunnistus automaattiseksi. Valitse sopiva herkkyystaso liukusäätimestä. Valinta tapahtuu seuraavasti:
  1. Valitse Settings, Sound Input/Output Settings
  2. Valitse Voice Aktivation ja säädä liukusäätimestä mikrofonin äänentunnistus sopivalle tasolle niin, että mikrofonit käynnistyvät jo lähes kuiskausäänestä.
  3. Sulje näyttöikkuna valinnalla Close.

  Lisäksi TeamSpeakissa ohjelmoidaan ALT-näppäin mikrofonin mykistysnäppäimeksi.
  Tämä tapahtuu seuraavasti:
  1. Valitse Settings, Key Settings
  2. Valitse seuraavasta valikosta Add
  3. Valitse seuraavaksi aukeavasta ikkunasta Toggle, Mute microphone
  4. Paina Set-painiketta
  5. Ohjelma pyytää Sinua nyt painamaan sitä näppäintä, jolla haluat mikrofonin mykistyksen tapahtuvan.
  6. Paina Alt.
  7. Hyväksy OK

Tämän jälkeen mikrofonin mykistäminen tapahtuu painamalla Alt-näppäintä ja uudelleen aktivoiminen painamalla Alt-näppäintä uudelleen. Nämä toimenpiteet tehdään TeamSpeak-ohjelmaa käytettäessä silloin, kun muulloin korvakuulokekäytössä oleva kone aktivoidaan neuvotteluhuonekäyttöön. Neuvotteluhuoneen kiinteässä koneessa nämä asetukset voivat olla aina voimassa.

Ohjelman antamat kuulutusäänet voi poistaa valinnalla Settings/Options/Sound Notifications. Kaiuttimilla varustetussa kokoustilassa tämä on miltei välttämätöntä silloin, kun käytetään Alt-näppäintä mikrofonin mykistämiseen. Muussa tapauksessa ohjelma kuuluttaisi jatkuvasti mikrofonin poistosta ja aktivoinnista.Define keybinding

Pienen neuvottelupöydän mikrofonikokoonpano (4-5 henkeä pyöreän pöydän ympärillä)

Pienikokoinen Labtec dynaaminen tasomikrofoni asennetaan keskelle neuvottelupöytää, kuitenkin mahdollisimman kauas kaiuttimista niin, ettei ääni lähde kiertämään. Mikrofoni liitetään suoraan tietokoneen mikrofoniliitäntään. Mikrofonin hankintahinta n. 10 euroa.

Kokonaiskustannukset:
kaiuttimet  15 euroa
mikrofoni    10 euroa
= Yhteensä 25 euroa

Mikrofoni

Keskikokoisen neuvottelupöydän mikrofonikoonpano (5-15 henkeä)

Suuremmassa, usein myös pidemmässä neuvottelupöydässä tarvitaan herkempiä kondensaattorimikrofoneja 1-2 kpl pöydän muodosta riippuen. Tarkoitukseen sopiva on AKG:n pienikokoinen tasomikrofoni C 680 BL, hankintahinta n. 160 euroa.

Mikrofoni

Mikrofoni tai mikrofonit liitetään mikseriin, joka syöttää samalla mikrofoneille virran. Mikserin ulosotosta kytketään liitäntäjohto tietokoneen mikrofoniliitäntään. Tarkoitukseen sopiva mikseri on Behringer UB-802, jossa on liitäntä kahdelle mikrofonille sekä muutamalle muulle oheislaitteelle. Tämä on pienin mikserimalli, jossa on virransyöttö kondensaattorimikrofoneille. Mikserin hankintahinta on n. 60 euroa.

Kokonaiskustannukset:
kaiuttimet 15 euroa
mikseri 60 euroa
mikrofoni (1 kpl) 160 euroa
liitäntäjohto 9 euroa
= Yhteensä, 1 mikrofoni 244 euroa
= Yhteensä, 2 mikrofonia 404 euroa

Mikseri

Suuren neuvottelutilan mikrofonivarustus

Sama kuin edellä on kuvattu keskisuuren kokoustilan varustusta, mutta mikrofoneina käytetään AKG C 562 BC herkkiä tasomikrofoneja, jotka hyödyntävät myös pöydän pinnan ääntä heijastavana pintana. Jos mikrofoneja tarvitaan enemmän kuin 2 kpl, käytetään isompaa mikseriä. Mikrofonien hankintahinta on 495 euroa / kpl. Suurissa kokous- ja koulutustiloissa kannattaa teettää asiantuntijalla tilakohtainen suunnitelma.

Mikrofoni

Sivun alkuun

Laitehankinnat keskitetysti

eOsaajan taidot sivuille


ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijät: sisältö Jorma Saarinen FT, tekninen toteutus Mirlinda Kosova-Alija, HAMK eLearning Centre.