Videokuvaus

Yleistä

Videokuvauksessa pätevät pohjimmiltaan samat säännöt kuin kamerakuvauksessakin. Uutena elementtinä mukaan tulevat kuitenkin liike ja sen jatkuvuus sekä ääni.

Kameran säädötVideokamera

Nykyaikaiset videokamerat ovat useimmiten automaattitoimisia. Turvallisinta on pitää kaikki kameran säädöt "Auto" tai "Normal" -asennoissa. Tällöin kameran automatiikka mittaa kuvattaessa automaattisesti kaikki kameran säädöt keskiarvoisina kohdalleen. Valon määrän ja etäisyyden mittauksen lisäksi lopputulokseen vaikuttaa myös väritasapaino, eli valkobalanssi.


Manuaalisäädöt ja tehosteet

Kokemuksen karttuessa voi itse säätää kameran mittauksia, esimerkiksi valoisuutta suuremmaksi vastavaloon kuvattaessa, ja muita efektejä. Käyttökelpoisia tehosteita ovat zoomaus, alkuja loppuhimmennykset (Fade) sekä päivämäärän (ja kellonajan) tallentaminen kuvauksen yhteydessä. Tehosteiden kanssa ei kuitenkaan kannata temppuilla liian paljoa.

Zoomaus

Videokameran zoomausmahdollisuus on usein niin tehokas ja helppokäyttöinen, että se houkuttelee liiankin herkästi tehostamaan otoksia. Tottunut kuvaaja käyttää zoomausta kuvauksen yhteydessä vain harvoin. Kameran objektiivi on yleensä mitoitettu niin, että optinen zoomaus tuottaa myös ääripäissään hyvälaatuista videokuvaa. Digitaalisella zoomauksen "jatkoalueella” puolestaan kuvan laatu heikkenee ja pikselöityy sitä enemmän mitä suurempi digitaalinen zoomaus on.

Väritasapaino (white balance)

Nykyisissä kameroissa on väritasapainon automatiikka, joten värien oikeat sävyt syntyvät normaalisti automaattisesti. Monista kameroista löytyy tämän lisäksi ennakkoon säädetty valinta sisä- ja ulkokuvausta varten. Väritasapaino voidaan monissa kameroissa mitata ja määrittää vallitsevassa valossa valkoista kohdetta, esim. paperiarkkia vastaan. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa kameroissa tätä mittaustapaa käytetään vieläkin yleisesti.

Sivun alkuun

Liike ja liikkeen suunta

Liikkeen suunta tulee kuvattaessa säilyttää. Eteenpäin kulkevaa kohdetta ei voi kuvata vuorotellen kulkureitin eri puolilta, koska katsojalle tulee vaikutelma, että kulkusuunta muuttuu välillä. Kuvatessa ei siis pidä hypätä liikeradan suojaviivan yli.

Liike ja liikkeen suunta    Liike ja liikkeen suunta

SuojaviivaSuojaviiva

Suojaviiva on kahden kameraa lähinnä olevan tärkeän pisteen kautta kulkevaksi kuviteltu viiva. Esimerkiksi kahta kasvokkain keskustelevaa henkilöä pitää kuvata vuorotellen suojaviivan samalta puolelta, jotta keskustelu tuntuisi luonnolliselta. Suojaviiva voidaan kuitenkin ylittää harkitulla kamera-ajolla siten, ettei katsojan paikan taju rikkoudu.

Sommittelu

Hyvä sommittelusääntö on myös jättää kulkusuunnan tai katseen eteen enemmän tilaa, kuin taakse. Pyri sijoittamaan keskeiset ja oleelliset asiat kultaiseen leikkaukseen. Televisiota katsellessa nämä tuntuvat luonnollisilta asioilta, mutta varsinkin kokematon videokuvaaja tekee helposti näitä virheitä omissa kuvauksissaan.

Tilttaus

Toinen hyvä sääntö on antaa kohteen liikkua ja välttää kameran, ainakin liiallista liikuttamista. Tilttauskuvissa kameraa on liikuteltava joko pysty- tai vaakatasossa. Vältä liian nopeaa ”maalaavaa huitomista” ja pysäytä kamera välillä. Niin saa kuvasta rauhallisemman. Pitkillä polttoväleillä käsien tärinä aiheuttaa levottomuutta kuvaan. Käytä siksi jalustaa tai muuta tukea aina kun se on mahdollista.

Käytä jalustaa

Jalusta tai muu kuvaustuki on videokuvaajalle lähes välttämätön. Erityisesti pitkillä polttoväleillä huomaa helposti, miten kamera huojuu kuvatessa vaikka kuvaaja seisoisi miten tukevasti tahansa. Lopputulos on ikävää katseltavaa ja pilaa muutoin hyvin onnistuneen otoksen.

Sivun alkuun

Käsikirjoitus

eOsaajan taidot sivuille

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijät: sisältö FT Jorma Saarinen, tekninen toteutus Essi Ylönen ja Mirlinda Kosova-Alija HAMK eLearning Centre 2004.