Väritilat |
|
JohdantoTässä aihiossa tutustutaan digitaalisen kuvan yleisimpiin värijärjestelmiin ja niiden muokkaamiseen kuvankäsittelyohjelmilla.
RGB-väritUseimpien kuvankäsittelyohjelmien oletusvärijärjestelmä on RGB, joka on kirjainyhdistelmä värejä kuvaavista englanninkielisistä sanoista red (punainen), green (vihreä) ja blue (sininen). Jokaisella värikanavalla on 256 sävyeroa ja näitä kolmea värikanavaa (r,g,b) sekoittamalla on mahdollista saada 16 777 216 värisävyä. Photoshopin color-liukupaletista voidaan portaattomasti säädellä eri värien sävyeroja ja näin muodostaa eri värejä. Kun arvot kaikissa väreissä on 255 on kyseessä valkoinen, kun arvot ovat samoja on kyseessä aina harmaa (vain sävyn tummuus vaihtelee) ja kun arvot ovat 0 on kyseessä musta. Monet digitaaliset laitteet käyttävät RGB –värijärjestelmää (digikamerat, erilaiset näytöt, mukaan lukien monet lisälaitteet kuten tulostimet, kuvaskannerit, yms.). Poikkeuksen tekevät kirjapainotyöt, joissa tulostus perustuu CMYK –värijärjestelmään. WWW –sivujen värit määritellään koodilla, joka ilmaistaan 16 –järjestelmän lukuna. Esimerkiksi puhdas punainen on RGB värinä arvoiltaan 255,0,0 ja 16-järjestelmän lukuna se ilmoitetaan FF0000. Tavoite: RGB –värijärjestelmän värien muodostumisen periaatteet HarmaasävykuvatRGB -kuva voidaan muuttaa harmaasävykuvaksi grayscale -komennolla. Harmaasävykuva voi olla jossain tapauksessa informaatioltaan selkeämpi ja kuvan on n. 1/3 värikuvan tiedostokoosta. HUOM! Kuvankäsittelyssä termi mustavalkokuva tarkoittaa kuvaa, jossa on vain mustaa ja valkoista (oikeanpuoleinen kuva), tälläisiä ovat esimerkiksi monet viivapiirrokset. Sävykkäämpään mustavalkokuvaan päästään kun käytetään RGB – väritilaa kuvaa digitoidessa (esim. skannatessa) ja muutetaan vasta kuvankäsittelyohjelmassa harmaasävyiseksi.
Tavoite: Harmaasävykuvan käsitteet ja käyttötarkoitukset CMYK -värijärjestelmäPainotöissä käytetään CMYK –värijärjestelmää. Kirjainlyhenne CMY tulee värien englanninkielisistä nimistä: cyan (syaani), magenta (magentta) ja yellow(keltainen). Lisäksi on käytössä musta, joka on saanut tunnuskirjaimen K. Syaania, magentaa, keltaista päällekkäin painettaessa on teoriassa mahdollista painaa kaikki näkemämme sävyt, mutta käytännössä laadukas lopputulos kuitenkin vaatii vielä mustan lisävärin käyttöä. Kuvan muuttaminen CMYK –muotoon kannattaa tehdä vasta aivan kuvankäsittelyprosessin lopuksi. Tavoite: CMYK -värijärjestelmän tiedostaminen ja sen käyttötarkoitus PaletitEnsimmäinen vaihe värienkäsittelyssä pitäisi aina olla näytön kalibrointi. Tämä voidaan tehdä monin tavoin, yksinkertaisin tapa on käyttää kalibrointiohjelmaa (Lisää asiasta kohdassa näytön kalibrointi). Kuvankäsittelyohjelmissa on omat työkalunsa värien määrittelemistä varten ja Photoshopin värimääritystyökalut esitellään käytönohjausvideoissa. Color
picker (Värimuokkain) -palettin käytönohjausvideo Windows
Media Player, tiedoston voi tallentaa koneelle. Tämä versio
latautuu progressiivisesti, eli toisto alkaa suurinpiirtein samaan aikaan
kuin tiedoston lataus. Kesto 0:52. Väri
(Color, Swatches, Styles) -palettien käytönohjausvideo Windows
Media Player, tiedoston voi tallentaa koneelle. Tämä versio
latautuu progressiivisesti, eli toisto alkaa suurinpiirtein samaan aikaan
kuin tiedoston lataus. Kesto 1:28)
|
|
Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan
taidot —projektille. |