Digitaalinen valokuvaus

Valokuvaukseen liittyviä termejä

Syvyysterävyys

Alla olevassa vasemmassa kuvassa on käytetty suurta himmenninaukkoa f 2,8, minkä johdosta kuvan syvyysterävyysalue kattaa vain ensimmäisen henkilön, johon tarkennus on tehty. Tätä ilmiötä käytetään yleisesti tehokeinona, kun etualan kohde halutaan irrottaa taustastaan.

Alla olevassa oikeassa kuvassa on samassa asetelmassa käytetty himmenninaukkoa f 16, minkä johdosta molemmat henkilöt ovat terävyysalueella.

himmenninaukko_suurihimmenninaukko_pieni

Syvyysterävyys lisääntyy, kun etäisyys kuvauskohteeseen kasvaa, mutta vähenee, kun objektiivin polttoväli kasvaa. Syvyysterävyys lyhenee myös, mitä lähempää kohde on kuvattu. Hyvin läheltä otetuissa kuvissa terävyysalue saattaa pienelläkin valotusaukolla olla vain muutama millimetri.

teravyysalue
Moniin objektiiveihin onkin merkitty summittaiset terävyysalueet eri himmenninaukoille ja zoom-objektiiveissa myös eri polttoväleille. Karkeasti voidaan laskea, että syvyysterävyysalueesta 1/3 sijaitsee tarkennuspisteen etupuolella ja 2/3 sen takana. Tämä ”nyrkkisääntö” auttaa kuvaajaa selviytymään terävyysalueen arviointiongelmista usein riittävällä tarkkuudella. Automaattitarkenteisissa objektiiveissa tarkennuspiste lukitaan tämän saman arvion mukaisesti.

Polttoväli
Valovoima ja himmenninaukko
Syvyysterävyys
Valotusaika

Pääsivulle
Oppimateriaalien sisällysluettelo

 

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijät: sisältö ja tekninen toteutus FT Jorma Saarinen ja Essi Ylönen HAMK eLearning Centre 2004.