Digitaalinen valokuvaus

Filmiherkkyys

Suoraan verrannollinen valovoiman ja valotusajan kanssa on kolmantena tekijänä filmin herkkyys. Se ilmaistaan nykyään useimmiten ASA-järjestelmän (American Standard Association) arvolla. Saksalaiset filminvalmistajat käyttävät DIN-arvoja (Deutsche Industrienormen), mutta merkitsevät nykyään arvot myös ASA-lukuina. Valokuvaajilla on suuri kiusaus käyttää mahdollisimman herkkää filmiä, joka mahdollistaa lyhyen suljinajan ja pienen himmenninaukon käyttämisen. Herkillä filmeillä syntyy rakeisia kuvia eikä värien toistokyky ole samaa luokkaa kuin hitaammilla filmeillä vaikka herkkien filmien laatu onkin vuosi vuodelta parantunut.

Ääni
 DIN-arvot (kesto 0:30, mp3)

Ääni
 ASA-arvot (kesto 0:19, mp3)

Ääni
 ISO-arvot (kesto 0:29, mp3)

Jos äänitiedostot eivät aukea kunnolla, niin tarkista Windows Media Player:stä seuraavat asetukset: Valitse ylävalikosta Tools ja Options, Options-ikkunasta valitse File Types -välilehti ja tarkista että MP3 Format Sound on valittuna. Samat ohjeet käyvät myös muille multimediaohjelmille (esim. RealPlayer).

Digitaalikameroiden säätöautomatiikka

Nykyisten digitaalikameroiden valoherkkyys ilmaistaan ASA-arvoina. Hyvillä kameroilla päästään tällöin jopa 3200 ASA:n herkkyyteen, joka tekee kuvaamisen mahdolliseksi heikossakin valaistuksessa. Useimmissa nykyisissä digitaalikameroissa on automaattisäädöt, joilla saadaan keskivertoisesti tyydyttäviä kuvia kaikissa olosuhteissa. Hyvälaatuisissa kameroissa on automatiikan lisäksi useita erilaisia painotusmahdollisuuksia ja usein myös manuaalisäädön mahdollisuus. Kuvaajan on kuitenkin syytä tuntea tässä aihiossa esitetyt lainalaisuudet, jotta hän voisi hyödyntää kameransa ominaisuuksia oppimateriaalikuvien kuvaamisessa.

Pääsivulle
Oppimateriaalien sisällysluettelo

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijät: sisältö ja tekninen toteutus FT Jorma Saarinen ja Mirlinda Kosova-Alija HAMK eLearning Centre 2004.