Kuvien tallentaminen ja tallennusmuodot

Johdanto

Kuville on monia eri tallennusmuotoja ja jokaisella on oma käyttötarkoituksensa. Tässä aihiossa käsittelemme webissä käytettäviä tallennusmuotoja.

linkki
 Tallentaminen (http://www.ratol.fi/opensource/foto6)

Tallentaminen Webiä varten

Koska webissä kuvan tiedostokoko on ratkaiseva osatekijä, tallennusmuodot ovat siis pakkaavia. Kuvan tiedostokokoa pienennetään laadun kustannuksella. Kuvaan tulee valita sopiva tallennus-/ pakkausmuoto ja säätää optimaali laadun ja tiedostokoon suhde. Webissä yleisesti käytettävät tallennusmuodot ovat valokuville JPEG ja PNG ja grafiikanomaisissa kuvissa käytetään GIF –tallennusmuotoa.

 

GIF ja JPEG

Vasemmanpuoleinen kuva on tyypillinen GIF -kuva (grafiikka) ja oikeanpuoleinen JPEG -kuva (valokuva)

GIF –tallennusmuodon etu on sen pieni koko. GIF -muodossa voidaan käyttää vain 256:tta eri värisävyä ja siksi se EI sovellu valokuvien pakkaamiseen. GIF –muodon käyttö on optimaallista grafiikanomaisissa kuvissa, missä on paljon samaa väripintaa ja selkeärajaisia reunoja. GIF –kuvasta voidaan käyttää, myös Interlaced –vaihtoehtoa, jolloin kuva ilmestyy vähitellen näytölle samaan aikaan kuvan latautuessa. GIF –kuvasta on myös mahdollista tallentaa esim. taustaltaan läpinäkyvä (alpha) versio. Läpinäkyvyyttä tarvitaan usein websivuilla.

JPEG –tallennusmuoto on yleisin webissä käytetty valokuvien tallennusmuoto. Jpeg –pakkaus pienentää kuvan kokoa huomattavasti kuvan laadun ratkaisevasti kärsimättä (kuvan laadun heikentyminen näkyy vasta suurella pakkauksella). JPEG –kuvissa käytetään aina samaa 16,7 milj. värin väripalettia ja se on kehitetty valokuvamaisten kuvien pakkaamiseen. Siksi siinä saattaa esiintyy ongelmia (terävyyden katoamista) kuvan tasaisissa väripinnoissa ja tasaisissa reunoissa. Sen takia JPEG ei sovellu tarkkareunaisten grafiikanomaisten kuvien tallentamiseen (esim. taulukot). JPEG –kuvasta voidaan tallentaa, myös Interlaced –versio, jolloin kuva ilmestyy vähitellen näytölle samaan aikaan kuvan latautuessa. JPEG:istä on myös uusi kehittyneempi JPEG2000 -versio, mutta vanhat webbiselaimet eivät tue tätä tallennusmuotoa.

PNG –tallennusmuoto on suhteellisen uusi tallennusmuoto ja siksi kaikki vanhemmat webbiselaimet eivät pysty sitä näyttämään. PNG –tallennusmuoto käyttää laadukasta pakkausmenetelmää ja JPEG:iin verrattuna toinen etu on PNG24:n tuki läpinäkyvyyden tallentamiseen. PNG -tallennusmuodosta on kaksi versiota: GIF muodon kanssa samantyyppisiin kuviin sopiva PNG8 ja täysvärikuviin soveltuva PNG24.

Tavoite: Web -tallennusmuodot ja käyttötarkoitukset

Save for web

Tallentaminen on tärkeä osa työskentelyä. Webbiin talletettaessa täytyy aina huomioida seuraavat asiat:

1. Valitaan sopiva tallennusmuoto (GIF, JPEG tai PNG). Save for web –toiminnon avulla Photoshopissa voidaan hallita kuvien optimointi täydellisesti Web –käyttöön.

2. Kuvan oikea nimeäminen.

- Webbiin tallennettaessa nimissä ei saa käyttää skandinaavisia "ääkkosiä", esim. käyttäjä nimetään kauttaja.

- Nimissä käytetään alaväliviiaa erottamaan sanat toisistaan, pilkkuja ja pisteitä ei saa käyttää esim. ver.1.3 nimetään ver_1_3

linkki Save for Web –toiminnon käytönohjausvideo Windows Media Player, tiedoston voi tallentaa koneelle. Tämä versio latautuu progressiivisesti, eli toisto alkaa suurinpiirtein samaan aikaan kuin tiedoston lataus. Kesto 2:29.

linkki Save for Web –toiminnon käytönohjausvideo Windows Media Player, tiedoston versio on True Streaming -versio, joka ei tallennu koneelle, mutta sen toistoa voi kontrolloida (voit hypätä heti vaikkapa videon keskivaiheille). Kesto 2:29.

Tavoite: Oppia kuvan tallentaminen webbiä varten

Tehtävät

Taso A

Tallenna kuva (Hämeen AMK logo) taustaltaan läpinäkyvänä webbi -käyttöä ajatellen parhaaksi katsomassasi muodossa ja nimeä oikein!

Vastaus

Sivun alkuun

Oppimateriaalien sisällysluettelo

eOsaajan taidot sivuille

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijä: Matti Kokkonen