Resoluutio ja kuvan koko

Johdanto

Tässä aihiossa tutustutaan digitaalisen kuvan resoluutioon ja kuvan kokoon ja niiden käyttötarkoituksiin.

Resoluutio

Kuvan resoluutiolla tarkoitetaan kuvassa olevien pikseleiden määrää pituusyksiköllä ja resoluutiosta yleisesti käytetty mittayksikkö on ppi, pixels per inch, montako pikseliä on tuumalla.

Kuva

Digitaalinen kuva muodostuu pikseleistä. Mitä pienempi resoluutio on, sitä suuremmaksi tulee yksittäisen pikselin koko. Vasemalla 2000% suurennos oikeanpuoleisessa kuvassa olevista riiseistä.

Pikseli on taas lyhenne sanoista picture element ja se on pienin digitaalisen kuvan osa. Pikseli sisältää tietoa pikselin väristä ja sen voimakkuudesta ja on muodoltaan neliö. Kun pikselit on tarpeeksi pieniä, ei yksittäisiä pikseleitä enää erota ja näin kuvan värisävyt näyttävät vaihtuvan tasaisesti.

 
 Lisää aiheesta: Bittikarttagrafiikka/ Resoluutio
(http://www.ratol.fi/opensource/foto6)

Tavoite: Resoluution ymmärtäminen digitaalisessa kuvassa ja resoluutioon liittyvät käsitteet

Kuvan koko

Kuvan koko eli pikselimäärä ja resoluutio tulee suhtauttaa kuvan käyttötarkoitukseen. Näytöltä katseltavissa kuvissa käytetään resoluutiota 72 ppi, koska näytöt eivät pysty hyödyntämään tämän tarkempaa resoluutiota. Tulostettavaksi tai painettavaksi tarkoitetussa kuvissa käytetään korkeampaa resoluutiota. Painotuotteissa nyrkkisääntönä voidaan pitää 300 ppi resoluutiota.

Kovan koko

Näyttökuvia on parempi muokata pikselimäärän mukaan kun taas painokuvia on selkeämpi muokata sentteinä. Huomio näyttökuvan koko jpeg pakkauksella (28KB) ja painokuvan koko, joka yleensä toimitetaan tiff -muodossa (6,75MB).

Kuvakoon muuttamista kutsutaan interpoloinniksi, jossa kuvankäsittelyohjelma pienennettäessä poistaa pikseleitä ja suurennettaessa lisää eli keksii kuvaan lisää pikseleitä. Photoshopin eri interpolointimenetelmät esitellään Image size –työkalun käytönohjausvideossa, jolla voidaan muokata kuvan kokoa ja resoluutiota.

Video Image Size -työkalun käytönohjausvideo Windows Media Player, tiedoston voi tallentaa koneelle. Tämä versio latautuu progressiivisesti, eli toisto alkaa suurinpiirtein samaan aikaan kuin tiedoston lataus. Kesto 3:50.

Video Image Size -työkalun käytönohjausvideo Windows Media Player, tiedoston versio on True Streaming -versio, joka ei tallennu koneelle, mutta sen toistoa voi kontrolloida (voit hypätä heti vaikkapa videon keskivaiheille). Kesto 3:50.

Video
 Lisää aiheesta: Bittikarttagrafiikka/ Interpolointi (http://www.ratol.fi/opensource/foto6)

Video 
Lisää aiheesta: Kuvankäsittely/ Kuvan koko ja resoluutio
(http://www.ratol.fi/opensource/foto6)

Kuvien koko ilmoitetaan yleensä megatavuina, vaikka megatavukoko ei välttämättä anna oikeaa kuvaa kuvan varsinaisesta koosta, sillä kokoon vaikuttavat muutkin tekijät kuin pikselien määrä, kuten tasojen ja alfakanavien määrä. Kuvan tiedostokokoon vaikuttaa vielä kuvan tallennusmuoto.

Tavoite: Kuvan koon määräytyminen ja tiedostokoko


 Tehtävät

Taso A

Tehtävä: Muokkaa resoluutio_kuva1 Photoshopissa Image Size –työkalulla 72 resoluutioon ja 300*225 pikselin kokoon. Tallenna kuva 50 prosentin jpeg pakkauksella.

Tavoite: Resoluution ja kuvakoon ymmärtäminen digitaalisessa kuvassa

Vastaus

Taso B

Tehtävä: Muokkaa resoluutio_kuva2 Photoshopissa Image Size –työkalulla interpoloiden 600*262 pikselin kokoon ja resoluutioltaan www:hen sopivaksi ja tallenna kuva gif –muodossa. Avaa sekä lähtökuva että tehtävän tulos www -selaimessa ja vertaa tiedostokokoja.

Tavoite: Interpolointimenetelmien ymmärtäminen ja kuvan koon vaikutus tiedostokokoon

Vastaus

Taso C

Muokkaa resoluutio_kuva1 rajaamalla 10*15cm kokoon kirjapainoa varten. Mikä on kuvan pakkaamaton TIFF –kuvakoko? Vertaile kuvatiedostokokoa saman kuvan www -kuvaan (Taso A:n vastaus).

Tavoite: Kuvan resoluution muuttaminen painoa varten ja tiedostokoon määräytyminen verrattuna www-kuvaan

Vastaus

Sivun alkuun

Oppimateriaalien sisällysluettelo

eOsaajan taidot sivuille

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijä: Matti Kokkonen