Digitaalinen kuva

Vektorikuva

Vektorikuvat muodostuvat eri muotoisista ja värisistä viivoista (vektoreista) ja suljetuista väreillä täytettävistä kuvioista, joita yhdistelemällä saadaan aikaan kokonainen kuva. Vektoreista on tiedostoon tallennettu alku- ja loppupisteet, minkä vuoksi kuvat tallentuvat pieneen tiedostoon ja niitä voidaan suurentaa ja pienentää tarkkuuden siitä kärsimättä.

Vektorikuvat sisältävät usein vähemmän yksityiskohtia kuin bittikarttakuvat. Vektorikuvien elementtejä voidaan siirrellä vapaasti. Klikkaamalla elementin ympärille ilmestyvät ”kahvat”, joiden avulla muokkaus tapahtuu.

 

Hyvä esimerkki vektorigrafiikkasovelluksesta on CorelDraw ja sillä muodostetut CDR-tyyppiset kuvat. Markkinoilla on myös useita muita vektorigrafiikkasovelluksia, kuten suunnittelun apuvälineenä yleisesti käytetty CAD. Vektorikuva on yleensä piirroksenomainen ja siinä on vaikea esittää valokuvantarkkaa tietoa.

Vektorikuvat voidaan muuntaa bittikarttakuviksi esim. Corel OCR-Trace ohjelman avulla. Vähän yksityiskohtia sisältäviä bittikarttakuvia voidaan samalla tavalla muuntaa vektorikuviksi, mutta lopputulos ei aina ole kovin hyvä. Valokuvaa ei yleensä kannata edes yrittää muuntaa vektorigrafiikaksi.

Tyypillinen vektorikuva on piirroksenomainen kuva, jonka elementtien ääriviivat ja peittoalueet ovat selkeät. Vektorikuvissa ei yleensä ole kovin tarkkoja yksityiskohtia. Kuva muodostuu matemaattisista funktioista ja näiden muodostamista alueista.

Vektorimuotoiset kuvat ovat tiedostokooltaan yleensä huomattavasti pienempiä kuin vastaavan kokoiset bittikarttakuvat. Vektorikuvat ovat myös vapaasti suurennettavissa ilman, että niiden tarkkuus kärsii.

3Dhuone

Kuvan resoluutio on 72, tallennusmuoto gif, koko 25,4 kb ja värisävyjä 128.

 

Voidaankin sanoa, että vektorikuva ei ole oikeistaan kuva ollenkaan, vaan matemaattinen lauseke, jonka vektorigrafiikkaa tukeva ohjelma muokkaa näkyväksi kuvaksi. Esimerkiksi lauseke (Circle120,180,100) voi määrätä ympyrän koordinaatistoon paikalle 120, 180 ja määrittelee ympyrän säteeksi 100. Tämän lausekkeen binäärinen muoto voisi olla vaikka 001100111101001110100.

Internettiin tarkoitetut vektorimuotoiset kuvat ja animaatiot on usein tehty Flash-ohjelmistolla, josta on tullut eräänlainen verkossa levitettävien vektorimuotoisten animaatioiden standardi. Myös FreeHand, Illustrator, CorelDraw mahdollistavat vektorikuvien tallennuksen Flash-formaattiin. Käytettäessä vektorimuotoisia kuvia verkossa olevissa julkaisuissa, tarvitaan selaimeen tietty plugin. Yleisin verkossa esiintyvä plugin on on Flash Player. Se tulee aivan uusimpien selainten mukana automaattisesti, muulloin se täytyy ladata internetistä.

Sivun alkuun

Pääsivulle
Oppimateriaalien sisällysluettelo


ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille. Tekijät: sisältö FT Jorma Saarinen ja tekninen toteutus Essi Ylönen, Mirlinda Kosova-Alija HAMK eLearning Centre 2004.