Camtasia Audio Editor

Camtasia Audio Editorin ohjeet peruskäyttöön

Audio Editor

Camtasia Audio Editorin avulla voit luoda ja muokata äänitiedostoja helposti. Voit nauhoittaa äänen joko yhtä aikaa esityksen yhteydessä Camtasia Recorderilla tai voit lisätä äänen jälkikäteen Camtasia Producerin avulla. Recorderin yhteydessä nauhoittettu ääni tallentuu suoraan esitykseen. Yksittäinen äänitiedosto on WAV-päätteinen. Producerissa Audio Editorin saa auki painikkeella Launch Audio Editor ja Recorderissa samalla painikkeella voit äänittää äänen videoosi nauhoituksen yhteydessä.

Launch Audio Editor - Udio Editor

Camtasia Audio Editor

Avatessasi Audio Editorin, yllä oleva ikkuna ilmaantuu ruudulle. Voit valita haluatko luoda uuden äänitiedoston, jolloin kuvaruudulle ilmaantuu ainoastaan ääniraita tai voit valita haluatko avata valmiin videotiedoston ja äänittää äänen siihen.

Sivun alkuun

Audio Editorin ulkoasu

Aluksi esittelen muutamia valikkojen ominaisuuksia, joista on sinulle hyötyä äänittäessäsi.

Split

Insert

Audio Editorin ulkoasu on pelkistetty, jotta sitä olisi helppo käyttää. Kuvaruudulla on erilaisia komponentteja: videon esikatselu, ääniraita ja soittotyökalut.

Videon esikatselu

Audio Editor

Tässä näet videon, johon olet lisäämässä äänen.

Soittotyökalut

Record

Soittotyökalut toimivat samalla periaatteella kuin muissakin Camtasia Studion sovelluksissa. Record-painikkeella äänität äänen videolle. Recording Level näyttää mikrofonin äänen voimakkuuden äänityksesi yhteydessä.

Ääniraita ja sen työkalut

Ääniraidat

Ääniraidalle ilmaantuu nauhoitettu ääni graafisena kuviona. Ääniraidan työkaluilla voit säätää äänen voimakkuutta, poistaa tiettyjä kohtia, lisätä hiljaisuutta tiedostoon jne.

Audio Editorin asetuksista

Audio Editorin asetuksilla voit määritellä erilaisia asetuksia, jotka koskevat Audio Editorin toimintaa ja kaikkia ääni- ja videotiedostoja.

View/Options

Options

Program-välilehdellä vaikutat videon esikatseluun ja kumous-toimintoon. Audio-välilehdellä olevat asetukset vaikuttavat kaikkiin Audio Editorilla luotuihin ja avattuihin tiedostoihin. Info-välilehdellä pystyt antamaan tiedostoille informatiivista tietoa (otsikko, tekijä, copyright). AVI-välilehdellä määrittelet lomitettuja asetuksia Audio Editorilla luoduille tiedostoille. Tämä asetus sallii tiedoston toiston sulavasti kun tiedostoa näytetään esimerkiksi levykkeeltä tai Cd-romilta.

Oman äänitiedoston tekeminen ja sen liittäminen omaan projektiin

Äänen lisääminen Recorderin yhteydessä

Avaa Recorder ja ota esille ääni-työkalurivi. View / Audio Toolbars. Valitse mikrofonin-kuvake ja paina äänitys päälle. Puhu samalla kuin nauhoitat hiiren liikkeitä. Kun olet nauhoittanut, lopeta äänitys ja tallenna työsi. Ääni tallentuu AVI-tiedostoon videon yhteyteen.

Avaa Camtasia Produceriin äskeinen tiedostosi. Nyt aikajanalla näkyy video-tiedoston yhteydessä ääniraita, joka sijaitsee myös videoraidalla ääniraidan sijaan. On syytä muistaa, että äänittäessäsi puhetta Recorderin avulla esityksesi yhteyteen et voi enää muokata video-tiedostoa ilman että muutokset eivät vaikuttaisi ääneen. Eli jos leikkaat videolta jotain pois, leikkautuu sama kohta äänestäkin pois.

Sivun alkuun

Äänen lisäys jälkikäteen

Ääntä voi paremmin muokata kuten myös AVI-tiedostoakin, jos äänen nauhoittaa jälkikäteen. Olisi hyvä, jos olisit muokannut AVI-tiedoston valmiiksi ennen äänen lisäystä, jolloin siihen ei tarvitsisi enää koskea. Avaa Camtasia Producer ja sieltä painiketta Launch Audio Editor painamalla avaa Audio Editor.

Valitse tervetuloa-ikkunasta keskimmäinen kohta (Edit an existing video or audio file). Avaa tiedosto, johon haluat lisätä äänen. Video näkyy nyt videon esikatselussa. Paina Record-painiketta ja aloita puheen nauhoitus. Tällä tavalla äänittäessäsi pystyt äänittämään äänet oikealle paikalleen. Kun olet lopettanut nauhoittamisen, voit muokata ääntä ääniraidalla normaalisti; voit poistaa siitä kohtia, lisätä hiljaisuutta väliin jne. Kohdan poistaminen tapahtuu esimerkiksi näin: valitse haluttu kohta, jonka haluat poistaa, kun kohta on valittu, paina Delete Selected Region painiketta, jolloin kohta poistuu ääniraidalta. Poisto kohdistuu ainoastaan ääni-tiedostoon.

Delete Selected Region - Delete

Kun olet muokannut äänen haluamallasi tavalla, tallenna työsi. Ääni tallentuu AVI-tiedoston yhteyteen kuten Recorderilla nauhoittaessa. Tämän vuoksi AVI-tiedoston muokkaus on syytä tehdä ennen nauhoitusta. Avaa Camtasia Producer ja tuo video-editoriin tiedosto, johon nauhoitit tekstit. Tämän jälkeen voit koota tiedostoistasi suuremman kokonaisuuden Producerin ohjeiden mukaisesti.

Camtasia Player

Camtasia Player on samanlainen video tiedostojen katseluohjelma kuin RealPlayer tai Windows Media Player. Camtasia Player näyttää videon joka kertaa oikeassa koossaan. Camtasia Player on itsenäinen ohjelma (.EXE), jonka vuoksi sitä ei tarvitse erikseen asentaa. Camtasia Playerilla voi katsoa ainoastaan AVI-tiedostoja.

eOsaajan taidot sivuille

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot –projektille.
Tekijät: sisältö Heli Mäkinen, tekninen toteutus Mirlinda Kosova-Alija, HAMK eLearning Centre.