LÄÄKKEIDEN JAKAMINEN POTILAILLE

Lääkemääräyksen vastaanottaminen

Lääkkeiden jakaminen potilaille tapahtuu lääkärin määräyksen perusteella. Lääkemääräys voi olla joko kirjallinen tai joissakin tilanteissa suullinen, jolloin sen vastaan ottamisessa sekä merkitsemisessä potilaan sairauskertomukseen tulee olla erityisen huolellinen. Lääkeaine, lääkemuoto, sen vahvuus sekä annostelutiheys tulee ilmoittaa yksiselitteisesti. Lääkemääräykset kirjoitetaan potilasasiakirjojen (hoitosuunnitelmalomake, kuumetaulukko) ohella potilaskohtaisiin annostelukortteihin, jotka laitetaan lääketarjottimelle tai potilaskohtaiseen dosettiin. Johtava lääkäri voi sairaalakohtaisesti päättää, ketkä voivat kokemuksensa ja koulutuksensa perusteella jakaa lääkkeistä potilaskohtaisiin annoksiin sekä antaa niitä potilaille. Tavallisimmin potilaan lääkehoidon toteuttamisesta vastaa joko sairaanhoitaja tai toimipaikkakoulutettu perus- tai lähihoitaja. ”Oikea lääke, oikeana annoksena, oikeassa muodossa, oikeaan aikaan, oikealle potilaalle” on keskeinen ohje lääkehoidon toteuttamisessa. Oheisen linkin kautta voit käydä katsomassa miltä potilaskohtainen lääkekortti näyttää (excel-muoto, pdf-muoto)

Lääkkeiden jakaminen tarjottimelle tai dosettiin

Lääkkeiden jakaminen vaatii tarkkuutta ja sen vuoksi lääkkeiden jakamisessa on tärkeää rauhallinen ja hyvin valaistu lääkkeenjakotila. Virheiden välttämiseksi jakajan on huomioitava tarkasti lääkkeen nimi sekä vahvuus. Potilaiden lääkemääräykset näkyvät lääketarjottimen tai potilaskohtaisen dosetin annostelukorteissa. Lääkkeiden jakaminen on puhdas toimenpide, jonka vuoksi se tulee tehdä siten, ettei siinä synny mikrobikontaminaatiota. Käsien desinfiointi sekä ympäristön siisteys ovat osa tätä ennalta ehkäisyä. Lääkkeiden jakajan tulee lisäksi huolehtia välineiden eli tarjottimen, dosetin, lääkepinsettien tai lääkelusikan, huhmareen, lääkkeenjakoleikkurin sekä mittakuppien sekä ruiskujen puhtaudesta. Sairaanhoitajan tulee myös aina lääkkeenjaon yhteydessä tarkistaa valmisteen käyttökelpoisuus.
.

lääkedosetti
Lääkkeet voidaan jakaa viikoittain täytettäviksi annoksiksi
ns. lääkedosettiin
. Näin toimitaan yleisesesti esimerkiksi kotisairaanhoidossa. Dosetissa on jokaiselle viikonpäivälle
sekä eri kellonajoille oma lokeronsa, joihin lääkkeet jaetaan.

 

 



Osastoilla suun kautta annosteltavat tabletit, kapselit ja nestemäiset valmisteet jaetaan kertakäyttöisiin lääkelaseihin ristikkotarjottimelle. Lääkkeet voidaan jakaa joko kerran vuorokaudessa tai erikseen jokaiselle lääkkeenantokerralle. Kun lääkkeet viedään potilaalle on tärkeä huolehtia, etteivät ne voi joutua vääriin käsiin. Nestemäistä lääkettä sisältävät lääkelasit tulee peittää, samoin muut lääkkeet mikäli säilytysaika on kovin pitkä. Joskus potilaan tila edellyttää, että tabletti murskataan. Jos potilas saa useampia lääkevalmisteita, tulee ne murskata erikseen etteivät valmisteiden sisältämät
aineet reagoi haitallisesti keskenään. Lääkkeiden murskaaminen täytyy tehdä juuri ennen lääkkeen antamista potilaalle, jotta sen säilyvyys ei heikkene. Murskatut lääkkeet täytyy myös merkitä huolellisesti. Murskatut lääkkeet sekoitetaan pieneen määrään vettä ja annettaan potilaalle yksitellen heti murskaamisen jälkeen. Lääkkeen annon jälkeen suu huuhdellaan hyvin. Lietteet täytyy antaa potilaalle puolen tunnin sisällä, koska muuten niissä tapahtuvat kemialliset reaktiot vahingoittavat lääkkeen.

 

Potilaan tilan tarkkailu ja kirjaaminen
lääketarjotin,- kortti ja -laseja

Sairaanhoitajan vastuuseen lääkehoidossa kuuluu myös potilaan ohjaus sekä hänen tilansa tarkkailu. Potilaalle tulee esimerkiksi kertoa miten lääke tulee ottaa (esimerkiksi ruoan kanssa tai tyhjään vatsaan, saako ottaa yhtä aikaa toisen lääkkeen). Potilaalle on usein lisäksi hyvä kertoa, millaisia vaikutuksia tai haittoja (esimerkiksi väsymys, ruoansulatuskanavan oireet) lääkkeestä voi olla. Potilaan voinnissa tapahtuvat muutokset samoin kuin ylimääräiset lääkemääräykset sekä annetut injektiot tulee kirjata huolellisesti hoitosuunnitelmalomakkeeseen. Ylimääräiset lääkkeet merkitään yleensä potilasasiakirjoihin punaisella kynällä ja niissä tulee näkyä lääkeannos, antotapa, antoaika sekä antaneen henkilön allekirjoitus.

Potilaan voinnin sekä lääkkeiden vaikutuksen seuranta kuuluvat aina sairaanhoitajan lääkehoitoon liittyviin tehtäviin. Erityisen tärkeää voinnin tarkkaileminen on injektioiden antamisen yhteydessä, koska lääkeaineen mahdolliset sivuvaikutuksen ilmenevät tällöin nopeasti. Oheisessa linkissä on yksi esimerkki hoitosuunnitelmalomakkeesta ja siihen kirjaamisesta.


Oheisen linkin kautta voit kuunnella ja katsoa aiheeseen liittyvän videon. Sama video löytyy kahtena nopeusversiona:

Lääkkeiden jakaminen
(Windows Media Player wma, nopeus 345 kbs, kesto 3.17, tekijä Helena Puistola 2004-2005)
Lääkkeiden jakaminen
(Windows Media Player wma, nopeus 150 kbs, kesto 3.17, tekijä Helena Puistola 2004-2005)

Sisällysluettelo