LÄÄKEHOITOON LIITTYVIÄ PERUSKÄSITTEITÄ

Lääkehoitoon liittyy monia erilaisia käsitteitä, joiden ymmärtäminen on tärkeää niin hoitotyöntekijän toiminnan kuin potilaan / asiakkaan ohjauksenkin kannalta. Ohessa on lyhyesti määriteltynä joitakin lääkehoitoon sekä lääkkeiden määräämiseen liittyviä keskeisiä käsitteitä. Näitä on määritelty mm. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa lääkkeen määräämisestä 726/ 2003.

1. Lääke

Lääkkeellä tarkoitetaan valmistetta tai ainetta, jonka tarkoituksena on sisäisesti tai ulkoisesti käytettynä parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita ihmisessä. Lääkkeeksi katsotaan myös ihmisen terveydentilan tai sairauden syyn selvittämiseksi taikka elintoimintojen palauttamiseksi, korjaamiseksi tai muuttamiseksi sisäisesti tai ulkoisesti käytettävä valmiste tai aine.

2. Lääkeaine

Lääkeaineella tarkoitetaan ainetta, joka vaikuttaa elimistössä ja jota käytetään joko lääkkeen valmistamiseen tai sellaisenaan. Geneerinen nimi kertoo, mikä on sen vaikuttava osa.

3. Lääkevalmiste

Lääkevalmiste on lääkettä, joka on valmistettu tai maahantuotu lääkelain mukaisesti, tarkoitettu lääkkeenä käytettäväksi ja jota myydään tai muutoin luovutetaan kulutukseen myyntipakkauksessa. Lääkevalmiste sisältää lääkeaineen tai lääkeaineiden lisäksi apuaineita, joiden perusteella määräytyy lääkkeen muoto, koostumus, imeytyminen jne. Samasta lääkeaineesta esimerkiksi ibuprofeeni tehdyllä lääkevalmisteella voi olla useita rekisteröityjä kauppanimiä ®. Esim. Burana®, Ibusal ®.

4. Resepti

Lääkemääräyksellä eli reseptillä tarkoitetaan lääkärin tai hammaslääkärin antamaa määräystä, jonka perusteella apteekki toimittaa potilaalle lääkkeen. Lääkemääräys voi olla joko alkuperäinen tai uusittu. Lääkemääräys voidaan välittää apteekkiin kirjallisesti, telefaxilla tai puhelimitse; osittain myös digitaalisesti. Reseptissä on usein mukana erilaisia lyhenteitä kuten
MDS.= sekoita
q.s.= riittävästi, tarpeen mukaan
DS. ( Da Signa) anna käyttöohjeella
Rep.= uudista
N:o V= 5 kpl
N:o X= 10 kpl
N:o L= 50 kpl
N:o XC= 90 kpl
N:o C= 100 kpl .
Oheisten linkkien kautta voit käydä katsomassa kahta erilaista lääkemääräys- eli reseptimallia selostuksineen.
http://www.leppavaaranapteekki.fi/resepti.htm http://www.mtv3.fi/poliklinikka/laakkeet.shtml/128923?L**keinfo

5.Reseptivalmiste

Reseptilääkkeellä tarkoitetaan lääkettä, joka voidaan toimittaa apteekista vain lääkärin tai hammaslääkärin lääkemääräyksellä. Reseptivalmisteen ovat yleensä voimakkaasti vaikuttavia ja niistä puhutaan ns. C-lääkkeinä.

6. Itsehoitolääke

Itsehoitolääkkeellä tarkoitetaan lääkettä, joka voidaan toimittaa apteekista ilman lääkemääräystä. Käsikauppalääkkeistä käytetään yleisesti termiä D-lääke.

 

 

 

 

 

 

 

7. PVK- lääke

PKV-lääkkeellä tarkoitetaan pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkevalmisteita.

8. Ex- tempore-lääke

Ex tempore-lääkkeellä tarkoitetaan apteekissa tilauksesta valmistettavaa itsehoito- tai reseptilääkettä.

9. Huumausaine

Huumausaineet ovat vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa (SopS 43/1965) tarkoitettuja aineita ja valmisteita sekä psykotrooppisia aineita koskevassa yleissopimuksessa (SopS 60/1976) tarkoitettuja aineita ja valmisteita siten kuin sosiaali- ja terveysministeriön päätöksissä ja asetuksissa luetteloidaan huumausaineena pidettävät aineet ja valmisteet. Huumausaineiksi luettavien vamisteiden kohdalla puhutaan N-lääkkeistä.

10. Säilytettävä lääkemääräys

Säilytettävä (alkuperäinen) lääkemääräys on sellainen, joka potilaalle lääkettä toimitettaessa jää apteekkiin väärinkäytön ehkäisemiseksi; säilytettävää lääkemääräystä ei voi uusia, iteroida, määrätä telefaxilla tai puhelimella eikä samalla lomakkeella saa määrätä muita lääkevalmisteita.

11. Lääketilaus

Lääketilauksella tarkoitetaan vastaavan lääkärin tai hammaslääkärin antamaa kirjallista määräystä lääkkeen toimittamisesta sairaalan, terveyskeskuksen, yksityisen terveydenhuollon palveluja tuottavan toimintayksikön tai sosiaalihuollon toimintayksikön käyttöön. Lääketilaus on myös sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen hoitajan allekirjoittama tilaus kyseessä olevan laitoksen tai lääkelain (395/1987) 62 §:ssä tarkoitettuun käyttöön sekä aluksen varustamon edustajan tai aluksen päällikön allekirjoittama lääketilaus laiva-apteekille.

12. Lääkemääräyksen uusiminen

Lääkemääräyksen uusimisella eli repetitiolla tarkoitetaan lääkärin tai hammaslääkärin apteekista jo toimitettuun lääkemääräykseen tekemää merkintää tai hänen henkilökohtaisesti puhelimitse antamaansa ilmoitusta, jonka perusteella apteekki voi toimittaa lääkemääräyksen sisältämät lääkkeet uudelleen. Lääkemääräys voidaan uusia enintään kolme kertaa.

13. Iteroitu lääkemääräys

Iteroidulla lääkemääräys on sellainen, joka lääkkeen määrääjän tekemän merkinnän perusteella voidaan toimittaa määräajoin uudelleen, kuitenkin korkeintaan kolmesti.

14. Lääkevaihto

Lääkevaihdolla tarkoitetaan määrätyn lääkkeen vaihtamista apteekissa lääkettä toimitettaessa halvimpaan tai siitä hinnaltaan vähäisesti poikkeavaan vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen (geneerinen substituutio).

15. Vaihtokelpoinen lääke

Vaihtokelpoiset lääkevalmisteet ovat sellaisia, joiden vaikuttavat aineet ja niiden määrät ovat samanlaisia, jotka ovat keskenään biologisesti samanarvoisia ja jotka sisältyvät Lääkelaitoksen vahvistamaan luetteloon keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.

16. Rinnakkaisvalmiste

Rinnakkaisvalmisteiksi luokitellaan lääkevalmisteet, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta yhtä paljon ja samassa muodossa.

17. Placebo

Placebo- termi tarkoittaa lumelääkettä, jossa ei ole varsinaisesti vaikuttavaa ainetta. Placebo-valmisteita käytetään esimerkiksi kliinisissä lääketutkimuksissa.

Linkki

Oheisessa linkissä on STM:n julkaisu, joka käsittelee lääkevaihtoon eli geneeriseen substituutioon liittyviä kysymyksiä.

http://pre20031103.stm.fi/suomi/eho/julkaisut/ehosisallys65.htm

Sisällysluettelo