PDF-dokumentin tuottaminen ja muokkaaminen

PDF-tiedostomuoto

Adoben PDF (Portable Document Format) on tiedostomuoto, joka säilyttää tiedoston fontit, muotoilut, värit, grafiikan ja kuvat alkuperäisen dokumentin näköisinä. PDF on tulostustiedosto, eräänlainen ”digitaalinen paperi”. Dokumentti tehdään jollain muulla ohjelmalla ja sitten se tulostetaan PDF-tiedostoksi. Kuten paperituloste, myös PDF tuloste näyttää samalta kuin alkuperäinen tiedosto, eikä sitä voi enää muuttaa tai muokata. Tosin PDF-dokumenttiin voidaan määritellä lisätoimintoja.

PDF-tiedostomuoto sopii hyvin sekä sähköiseen jakeluun että tulostukseen. Näytöllä katseltavat dokumentit voidaan useiden lisätoimintojen kuten kirjanmerkkien, linkityksien ja painikkeiden avulla tehdä helpommin luettavaksi. PDF-dokumentteja voidaan jaella sekä www-sivuilla että sähköpostin välityksellä. Muita käyttötarkoituksia voivat olla esim. digitaalinen esite, tulostettava esite sekä sähköiset ja tulostettavat lomakkeet. PDF:n voi myös suojata salasanalla, kieltää dokumentin muokkauksen tai tulostuksen. PDF:n voi pakata pienikokoiseksi tai sen voi myös määritellä painokelpoiseksi.

Adobe Acrobat reader

PDF-tiedostojen lukemiseen tarvitaan joko Adoben Acrobat tai Acrobat reader -ohjelma. Reader on ilmainen ohjelma, jolla voi katsoa ja tulostaa PDF-dokumenttejä. Adobe Acrobat readerin voi ladata osoitteesta.

Linkki - symboli http://www.adobe.fi/products/acrobat/readstep2.html

Lisämateriaali -symboli Lähteet

Adobe Systems Incorporated. 2004

http://www.adobe.fi/products/acrobat/adobepdf.html

Adobe. 2002. Adobe Acrobat 5.0, käyttäjän käsikirja. Helsinki: Edita Publishing Oy

Lukkarila, P. 1999. Acrobat PDF julkaisijan työvälineenä. Jyväskylä: CredoNet Oy

Tarvainen, J. 2003. Acrobat 6. Jyväskylä: Docendo Finland Oy

Sivun alkuun

eOsaajan taidot sivuille

 

ESR   Tampereen yliopistoHAMK

Oppimisaihio on toteutettu eOsaajan taidot —projektille.
Tekijät: sisältö Johanna Ruponen on muokannut tekstin lähteistä, tekninen toteutus Mirlinda Kosova-Alija, HAMK eLearning Centre.